De maatschappij bepaalt onze thema’s
“We zijn zo sensitief mogelijk voor wat er in de samenleving speelt. En wat onze Jeugdzorgwerkers zien of waar ze tegenaanlopen in de praktijk. Zo kijken we ook naar wat er nodig is, het liefst met gemeentes of jongerenwerkers die dicht bij de jongeren en wijken staan. Vaak signaleren gemeente trends ten aanzien van jeugdcultuur of jeugdcriminaliteit, wij helpen gemeentes om deze trends te kunnen duiden en er een aanpak op te ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven: jongeren met messen. In Amsterdam zien we veel hoog risico zaken in de ondermijnende criminaliteit, en jongeren die zich bezig houden met drilraps. We gaan daar nu samen met heel veel partners naar kijken en op zoek naar een integrale aanpak. Dit doen we in de vorm van een werkplaats. “Wat er in de samenleving en op werkvloer speelt, willen wij goed signaleren en vervolgens kijken wat dit betekent voor onze aanpak.” Als jeugdreclassering hebben wij al vele jaren ervaring en expertise op het snijvlak jeugdzorg en in het werken met jongeren, veelal met een LVB, die met politie en justitie in aanraking komen. Wij hebben een pedagogische opdracht tot resocialisatie van deze jongeren, waarbij we ook oog houden voor de veiligheid van de samenleving. Dit doen we niet alleen als er al sprake is van delicten, maar het kan ook bij schoolverzuim, preventie en overlast.
Partners zijn zo belangrijk
“In werkplaatsen zijn altijd ketenpartners en de 3 expertrollen, dus er zijn altijd wetenschappers bij op dat betreffende thema. We checken steeds ons thema, wie hierin de state-of-the-art wetenschappers zijn, wie hier recent onderzoek naar gedaan heeft en wie het meest weet. Die benaderen we dan.
Dan heb je nog de professionals, dit zijn niet alleen onze professionals, maar uit de gehele keten. We willen met elkaar ontwikkelen zodat de hele keten hiervan profiteert. Hierbij kun je denken aan de Raad voor de Kinderbescherming, Politie, het onderwijs, het openbaar ministerie en de rechtbank. Zij voegen professioneel perspectief toe.
Hiernaast is de leefwereld natuurlijk heel belangrijk.. We zijn in JR 2.0 dan ook bezig om de stem van onze jongeren een nog duidelijkere plek te geven, zoals het oprichten van een landelijk jongeren panel JR2.0”.Dit jongeren panel geeft waardevolle en out of the box ideeën, en helpen ons uit een koker visie te komen. De experts uit de leefwereld zijn onze beste spiegel en zorgen ervoor dat wij reflecteren op onszelf en helpen ons om het handelingsrepertoire uit te breiden. Wij willen dan ook graag met de jongeren nadenken hoe wij hun stem goed terug kunnen laten horen en structureel met hen kunnen afstemmen.